Utorak Ruj 26

Što je Joomla??

"Joomla!" je web aplikacija koju pokreče web server i  koja spada u vrstu "sustava za upravljanje sadržajem" (eng. CMS) tj. glavna funkcija joj je prikazivati neki sadržaj na webu. Joomla je aplikacija koja nam omogućuje izradu kompletnih web stranica (ili sajtova, kako više volite) bez potrebe za poznavanjem web dizajna ili programiranja i možemo napraviti kompletni web site samo sa malo klikanja. Ne samo to nego je i potpuno besplatna.

Snaga Joomle je u velikoj zajednici korisnika i tisućama dodataka kojima možemo dodavati funkcionalnosti ili mijenjati izgled. Želiš napraviti mali site za predstavljanje svog obrta ili udruge? Nema frke. Želiš složiti web dućan? Isto nema problema. A što je sa forumom, socijalnom zajednicom tipa Facebook ili prikazom videa kao Youtube? Joomla i to može odraditi uz malo klikanja pomoću svojih ekstenzija: komponenti, modula i pluginova koje možete naći na extensions.joomla.org.

Čuo sam nebrojeno puta "Joj, svi ti Joomla siteovi su mi isti...". Isti? Tebi je ovo i ovo isto? Da, na oba sitea je Joomla.
Više od toga, na webu imate gomilu, ali zaista gomilu, različitih dizajna (još se nazivaju predlošci ili templejti) za Joomlu. Mnoge komercijalne stranice nude desetke vrhunskih dizajna za povoljnu cijenu, a ima i tisuće besplatnih predložaka koje možete naći po webu, npr. na http://bit.ly/c0MISI.
Kao i sve u Joomli i predlošci se instaliraju sa par klikova.

Spomenuo sam da Joomla ima ogromnu zajednicu korisnika, a to znači korištenje različitih jezika. Joomla je stoga višejezična i osim glavnog engleskog možete instalirati još 50-ak jezičnih paketa koji će prevesti kompletnu Joomlu na taj jezik. Naravno tu je i hrvatski jezični paket.

Ok, što nam je još ostalo... Da, sučelje! Još jedna prednost Joomle je grafičko sučelje. Lijepo intuitivno sučelje je prilagođeno početnicima i brzo ćete naučiti koristiti sve Joomline funkcionalnosti.

Bogata zajednica korisnika nudi još jednu prednost: kada zapnete možete zatražiti pomoć na hrvatskom Joomla forumu ili ako vam ide engleski, na službenom forumu.

Dobro je znati značenje ovih pojmova:
Računalni program: (još i softver, programska oprema, programska potpora, programska podrška) je neopipljivi dio računala (engleski 'soft'=meko, nježno), za razliku od tehničkih i elektronskih dijelova koji zajedno čine hardver (izvor). To je ono što se popularno zove "program" i omogućuje vam da na računalu pišete, šaljete e-mail, surfate po Facebooku ili slušate glazbu. Ima još jedna definicija softvera koja glasi: softver je ono zbog čijeg se lošeg rada iskaljujemo na hardveru.
Aplikacijski poslužitelj: (ili popularno "server") je program (ili računalo na kome se nalazi taj program) koji pokreće druge programe. Koristi se na webu pa tako imamo web server koji pokreće web aplikacije. Jednostavnije: kada ste došli na ovu stranicu vaše računalo (tj. internetski preglednik) kontaktirao je server i reklo mu "Oj! 'ajde mi prikaži ovaj site" i server vam je poslao ovo što sada čitate.
Web program: (ili web aplikacija) je vrsta gore opisanog programa. Web aplikacija se razlikuje od programa koje koristite na svom računalu po tome što ne zna sama od sebe "raditi". Dakle web aplikaciju ne možemo samo tako instalirati na računalo kao onu igru "Sims". Da ne bude zabune ja ne igram "Simse". Stvarno. Nego, gdje smo ono stali? Da, web aplikacije ne mogu "instalirati" na računalo nego na web server koji ih onda pokreće. Isto kao što .mp3 datoteka sama ne svira ako nemate instaliran program koji ju pokrene i odsvira.

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish

Web dizajn

Trenutno gostiju

Trenutno aktivnih Gostiju: 13