Utorak Ruj 26

Web hosting

Web hosting je usluga koja omogućuje smještaj internet stranice. To bi bilo generalno objašnjenje. No to Vas vjerojatno neće dovesti do onog slavnog 'ahaaaa!!!' trenutka. Kako bi shvatili srž ovog termina trebate razumjeti da je za normalno (ovdje podrazumjevamo stranicu koja je dostupna približno 24 sata dnevno bez prekida u funkcionalnosti) funkcioniranje internet stranice potrebno računalo koje je na internet spojeno stalnom vezom. Uslugu hostinga i izrade web stranica možete povoljno dobiti na MDB Software. Obzirom da većina internet korisnika internetu pristupa nekom vrstom dial-up pristupa (modem, isdn, adsl) potrebno je da takvi korisnici dobiju pristup računalu koje ima brzu, stalnu internet vezu. Tako je nastala usluga web hostinga.

Možda Vam sve to još uvijek djeluje apstraktno. Pogledajte kako to izgleda u stvarnosti.

 Na slici možete vidjet police sa serverskim računalima. Kao što je očito, ova se računala znatno razlikuju od standardne percepcije računala razvijene iskustvom sa kućnim računalima. Serverska računala često u pogonu imaju samo jednu metodu komunikacije sa ostatkom svijeta - mrežni priključak. Otuda takvo pomanjkanje miševa, tipkovnica i monitora na navedenoj fotografiji.

Poanta ovakvog sustava jest u tome što su ova serverska računala smještena u posebno prilagođenim prostorijama koja imaju maksimalno osigurane uvjete za neometan rad. To uključuje zaštitu od požara, zaštitu od nestanka struje, zaštitu od pada mrežnih veza, pročišćeni zrak, redovito sigurnosno kopiranje podataka, stalno dostupne tehničare i još niz prednosti koje omogućuju da kvaliteta ove usluge bude na razini koju je nemoguće postići računalom koje je u radnoj sobi korisnika spojeno na internet putem adsl ili sličnog priključka.

Postoji nekoliko vrsta web hostinga koje se često znatno razlikuju u kvaliteti, mogućnostima i, naravno, stres učinku na Vaše financijsko stanje. Ovdje ćemo obraditi nekoliko najčešćih varijanti te njihove prednosti i manjkavosti.

  1. Besplatni web hosting
    - Besplatan, često financiran banerima ili sličnim metoda, web hosting koji kvalitetom često jako zaostaje za plaćenim hosting rješenjima.
  2. Dijeljeni web hosting
    - Ova varijanta web hostinga je karakterizirana činjenicom da na jednom serverskom računalu postoji više korisnika koji dijele (share) resurse (diskovni prostor, procesor, memoriju, vezu) istog. Jedan od nedostataka ovog oblika hostinga je povećan rizik uzrokovan prisustvom više korisnika na jednom računalu.
  3. Posvećeni web hosting
    - Karakteristika ove varijante je da korisnik ima punu kontrolu nad čitavim serverom (root/administratorski pristup, mogućnost restartanja). Ova je varijanta puno sigurnija i stabilnija od dijeljenog hostinga.
Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish

Web dizajn

Trenutno gostiju

Trenutno aktivnih Gostiju: 22