Petak Kol 18

CLDT - Trail u nastajanju

Mi smo Udruga Long Distance Trail Hrvatska i u jezgri našeg postojanja kao udruge su nastojanja da oživimo, izgradimo, označimo i držimo živim Croatian Long Distance Trail.
Dolazimo s raznih strana Republike Hrvatske, ali povezani smo jednom zajedničkom strunom koja neprestano odzvanja našim bićima, a to je ljubav prema planinama, prirodi, hodanju i boravljenju u najdivnijim ljepotama za kojim svaki od nas već desetljećima luta prostranstvima našeg divnog planeta Zemlje.
Sada smo se zaustavili na relativno malom području Republike Hrvatske i svu svoju energiju ulažemo u nešto što će postati zalog za buduće generacije – za pokoljenja koja su već sada u opasnosti da izgube divljinu zauvijek – Croatian Long Distance Trail – preko 2300 kilometara dugačak neprekinuti planinarsko-pješački put.

Croatian Long Distance Trail je preko 2300 kilometara dugačak turističko-planinarsko-avanturistički pješački proizvod u nastanku koji će se protezati od Iloka na hrvatskom istoku, pa skroz do Dubrovnika na jugu Hrvatske.

Ideja o izradi CLDT-a se sponatno nametnula nakon što je Nikola Horvat (sadašnji predsjednik Udruge Long Distance Trail Hrvatska) prepješačio Pacific Crest Trail i oduševljen iskustvom koje je stekao i ljepotama koje je vidio odlučio viđeno i iskušeno preslikati i u Hrvatsku zbilju.

Cilj nam je uciniti CLDT svjetski poznatom avanturističkom destinacijom koja će imati minimalan impakt na okoliš, ali ogroman na pojedince koji će ga hodati, zajednicu kojom će prolaziti i državu čije će ime pronositi u najpozitivnijem mogućem smislu cijelim svijetom.

Nastajanje jednog Long Distance Traila je tremendozan posao. Unatoč laičkom shvaćanju potrebno je puno više od GPS tracka, imena staze i raskošne brošure. Trail nije trail ukoliko na njega ne dođu hodači, i to ozbiljni hodači koji će hodati long distance trail u njegovoj cjelovitosti i time ga praktički činiti živim, simbolizirajući krvotok long distance traila.

Kroz 2300 kilometara, kroz koje prolazi trail, thru hikeri će propješaćiti preko desetina planina, isto toliko šuma, ravnica, ali i tri nacionalna parka koja će garantirati ultimativnu ljepotu. Kako bismo se lakše snalazili u trasiranju, ali s vremenom i u hodanju i organizaciji CLDT smo razlomili u sekcije – točnije njih 15, a imenovali smo ih abecednim redom od A do O.

Branko Maretić Dečina, bivši pripadnik SJP ALFA, danas umirovljenik, veteran i zaljubljenik u ekstremno planinarenje, bit će prvi THRU HIKER KOJI CE PROHODATI CROATIAN LONG DISTANCE TRAIL.
Branko je prvi, pionir CLDT-a. Zaželimo mu zdravlja i sreće... Njegovo kretanje pratite na web stranici Udruge CLDT: www.cldt.hr


Croatian English French German Hungarian Italian Russian SpanishPogledajte emisije VETERANI MIRA


Baner
Baner
Baner
Baner


Trenutno gostiju

Trenutno aktivnih Gostiju: 2