Utorak Ruj 26

Spomen - pohod Jazovka 2017.

Zastrašujuća je količina mržnje koja je i nakon rata ubijala ljude i gurala ih u jamu Jazovka – rekao je u četvrtak 22. lipnja u svojoj propovijedi pored jame Jazovka na Žumberku pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

Pred mnoštvom vjernika pristiglih iz cijele Hrvatske na komemoraciju žrtvama komunističkih zločina mons. Mijo Gorski upitao se kako je moguće da se još uvijek skrivaju zločinci? „Tko to radi, znaju li oni koji skrivaju zločine da ih na taj način ponovno čine?“

Organizator ovogodišnjeg Spomen pohoda Jazovka 2017. već 27. godinu je Hrvatski obredni zdrug Jazovka.

- Gdje god se zakopa u hrvatsku zemlju, izviru kosti, kosti koje vape za istinom, kosti koje čekaju pravdu. Danas se nalazimo ovdje kako bismo s punim poštovanjem odali počast ljudima koji su bez suda pobijeni, koji su bez prava na obranu predani jugo-komunističkim zločincima – rekao je u ime organizatora pohoda Ivan Vukelić. „Mrtvi nemaju svoj glas, imaju naš glas! Mrtvi ne mogu moliti, imaju našu molitvu! Mrtvi se ne mogu opravdati, mi smo dužni zahtijevati pravednost za njih“.

Nazočnim hodočasnicima koji su na Žumberak došli organizirano i pojedinačno obratio se i izaslanik predsjednice Republike dr. Andrija Hebrang. On je istaknuo kako u Hrvatskoj kao posljedica višedesetljetne komunističke vladavine unatoč slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj još uvijek postoje podjele na „lijeve i desne“ i kako će te podjele kočiti hrvatsku budućnost sve dok se ne počne otvoreno i iskreno govoriti o komunističkim zločinima.

To bi trebao biti posao Komisije koja bi bez utjecaja politike ekshumirala sva grobišta svih žrtava komunističkih zločina bez obzira na naciju i vjeru. Hebrang je podsjetio kako je takvu komisiju ukinula Vlada Ivice Račana koja je 2000. došla na vlast.

- Posao članova komisije bit će dug, trajat će nekoliko godina jer je do sada iskopano tek 1163 žrtve od 13 tisuća koliko ih je samo u Maclju pobijeno. Prije no što su 2005. pokopani u zajedničku grobnicu, od ekshumacije je prošlo 12 godina, a zemni ostaci žrtava su svo to vrijeme bili u vrećama za smeće na zagrebačkom Medicinskom fakultetu – istaknuo je Hebrang.

Hebrang se zapitao postoji li još koja zemlja koja ne pokapa svoje žrtve kao što je to slučaj sa Hrvatskom!?

Podsjećamo da niti u jami Jazovka u kojoj su speleolozi izbrojali 477 kostura glava još uvijek nije obavljena ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava. Riječ je uglavnom  o ranjenicima, medicinskom osoblju i časnim sestrama koji su  prisilno odvedeni iz zagrebačkih bolnica i brutalno smaknuti nakon što su partizanske snage ušle u Zagreb.

Pred nazočnim je pročitan i proglas kojim je od vlasti Republike Hrvatske bezuvjetno zatraženo: otkrivanje istine o Hrvatima žrtvama Drugoga svjetskoga rata, poraća i iz vremena komunizma, oslobađanje Hrvatske od laži tzv. antifašista iza kojih se kriju komunisti kao i preimenovanje trga komunističkog diktatora Josipa Broza Tita koji još uvijek postoji u Zagrebu, i ne samo u njemu.

Proglasom je zatraženo i da se bezuvjetno provode Odluke Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava kao i da se prestane slaviti tobožnji ustanak u Srbu jer je tog 27. srpnja 1941. zapravo počeo progon Hrvata iz Like i spaljivanje tamošnjih sela.

- Taj je događaj krivotvoren kao i 22. lipnja 1941. jer su tada tzv. antifašisti radili protiv svega što je nosilo pridjev hrvatski a vrhunac zvjerstava dogodio se prvih poslijeratnih dana kada je cijeli svijet već slavio kraj Drugoga svjetskoga rata - zaključili su članovi Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka.
IZVOR: laudato.hr

Croatian English French German Hungarian Italian Russian SpanishPogledajte emisije VETERANI MIRA


Baner
Baner
Baner
Baner


Trenutno gostiju

Trenutno aktivnih Gostiju: 53