Utorak Ruj 26

OLUJA - prvi mjesečnik hrvatskih branitelja

Danas je u Domu Specijalne policije u Zagrebu predstavljen prvi specijalizirani magazin hrvatskih branitelja - OLUJA, a od četvrtka 25. 04. 2013. biti će u prodaji diljem Hrvatske. Izdavač Oluje je Večernji list.

– Odlučili smo krenuti u ovaj projekt kako bismo razbili predrasude o hrvatskim braniteljima i ispričali priče o njihovu životu nakon rata.

Na promociji o magazinu govorili su glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić i direktor za sadržaj Dražen Klarić, a brojni uvaženi gosti za Oluju su imali samo riječi hvale.

- Drago mi je što smo dobili priliku otvoriti niz novih pitanja, što ćemo se sjetiti nekih trenutaka koji su, nažalost, zaboravljeni – kazao je Josip Klemm iz Udruge specijalne policije Domovinskog rata, te dodao kako je magazin odlično koncipiran jer obuhvaća prošlost, sadašnjost i budućnost.

Bivši ministar branitelja Tomislav Ivić smatra kako će magazin Oluja doprinjeti rasvjetljavanju istine o Domovinskom ratu.

- Fokus treba biti na običnom branitelju, kojemu se dosad nije znalo ime i prezime, a puno je toga dao za domovinu – istaknuo je.

Umirovljeni brigadir Branko Borković, poznatiji kao Mladi jastreb, s velikom je radošću prelistao magazin za koji je komentirao kako je zanimljiv, edukativan i poticajan.

- Nažalost, branitelji se i danas suočavaju s brojnim problemima. Borili smo se za bolju budućnost, a danas doživljavamo da nam mladi jedva čekaju otići iz države. No, mislim da će ovakav magazin više senzibilizirati javnost – kazao je Borković.

Mnogi od njih pokrenuli su vlastite poslove, poput Željka Karoglana, zvanog Apač. On je obnovio porušeno selo u svom zavičaju i sada kani pokrenuti ekoturizam. O tom četiri puta ranjavanom pripadniku 4. gardijske brigade pišemo u prvom broju mjesečnika – kaže glavni urednik Oluje Petar Grubišić.

Mjesečnik će, nastavlja Grubišić, donositi priče o ratnim junacima pa u Oluji čitajte o legendarnom zapovjedniku Tigrova – Damiru Tomljanoviću Gavranu o kojem govore njegova majka i suborci iz 1. gardijske brigade.

– Pisat ćemo o obljetnicama svih važnijih vojno-redarstvenih akcija, u prvom broju to je Bljesak, ali i onima koje su u javnosti manje poznate, a bile su i te kako važne za obranu. Nećemo zaboraviti ni zločine koji su počinjeni u Domovinskom ratu, a koji su uglavnom završili bez kazne, poput masakra dvanaest redarstvenika u Borovu Selu i likvidacije civila u Širokoj Kuli – najavljuje Grubišić teme iz prvog broja Oluje.

Savjeti braniteljima

Večernjak je i dosad radio brojne priloge o braniteljima koji su nailazili na dobar odjek kod čitateljstva. Unatoč tome mnoge su priče ostale neispričane. Za sve njih bit će mjesta u Oluji.

– U magazinu ćemo nastojati predstaviti i rad svih braniteljskih udruga koje pozivamo da nam se jave i upoznaju nas sa svojim aktivnostima. Osim promocije branitelja, njihovih udruga i priča o njihovu životu nakon rata, mjesečnik bi trebao biti poticatelj i suorganizator mnogih društveno korisnih akcija za branitelje, kao što su javne tribine, pokroviteljstva izložaba i sportskih manifestacija. U prvom broju donosimo savjete stručnjaka kako što jednostavnije osnovati braniteljske zadruge, o kojima ćemo pisati u Oluji – rekao je Grubišić.

Tema “Oluje” bit će i najteža bitka u životu branitelja iz SJP Batt Ivice Šituma – oca preminule Nore s kojim je razgovarala reporterka mjesečnika.

Donosimo i životnu priču Tomislava Josića – predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. U Oluji čitajte o Slavonki iz Tigrova i Zagorcu iz Puma te njihovoj ljubavi koja je počela na prvoj crti, o Kutinjaninu Damiru Mičeviću koji PTSP liječi u svom voćnjaku, karlovačkoj Hvidri koja pomaže beskućnicima...
Izvor: VL

Croatian English French German Hungarian Italian Russian SpanishPogledajte emisije VETERANI MIRA


Baner
Baner
Baner
Baner


Trenutno gostiju

Trenutno aktivnih Gostiju: 46