Utorak Ruj 26

Savjeti

Autor Franjo Srijeda, 08 Travanj 2015 18:00
Ocjena: / 1
LošeOdlično 

Veća količina novog snijega koji je pao posljednjih dana na Biokovu, Dinari i Kamešnici, uz najavljeno zatopljenje, povećava mogućnost stvaranja lavina te ističemo potrebu velikog opreza.07.04.2015.Komisija za informiranje i analitiku HGSS

Ističemo najvažnije temeljne sigurnosne savjete, a za što je potrebno mnogo učenja, vježbe i iskustva:

Opširnije: Upozorenje HGSS-a na povećanu lavinsku opasnost

 
Autor Franjo Četvrtak, 17 Travanj 2014 09:16
Ocjena: / 2
LošeOdlično 

Treba imati na umu i da ste u slučaju susreta sa zmijom vjerojatno naišli na neotrovnicu, s obzirom da u Hrvatskoj žive samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug) od ukupno 15 vrsta zmija.

Dolaskom toplih proljetnih dana ljudi sve više vremena provode u prirodi pa je moguć slučajan susret sa zmijama koje pak izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom.

Opširnije: Oprez! Zmije se bude, ovako morate postupiti u slučaju ugriza

Autor Franjo Srijeda, 24 Srpanj 2013 11:04
Ocjena: / 4
LošeOdlično 

BOLJE JE ZNATI MALO A KORISNO, NEGO MNOGO A NEKORISNO...
NAJVEĆI DIO ONOGA ŠTO ZNAMO JE SAMO MALI DIO ONOGA ŠTO NEZNAMO...

Pravilo broja 3

Tri sekunde potrebno je za donošenje odluke, tri minute mozak može bez kisika bez trajnih oštečenja, tri sata čovjek može preživjeti u ekstremnim uvjetima, tri dana može preživjeti bez vode i tri sedmice bez hrane.

Opširnije: Sitnice koje život znače

Autor Franjo Srijeda, 24 Srpanj 2013 10:13
Ocjena: / 3
LošeOdlično 

Izrađuju se od poliamida i poliestera. Ima ih raznih veličina i oblika, a uglavnom se dijele na jednodnevne, dvodnevne i transportne te hodačke (trekking, hiking) i alpinističke (climbing) što je uglavnom odmah razvidno po položaju pojasa. Hodački ruksaci većinu težine prenose na bokove a penjački ostavljaju dovoljno prostora za hodački/penjački pojas.
Ruksak ne bi smio biti puno širi od leđa (treba izbjegavati bočne džepove) da ne stvara problem kad se prolazi kroz uže prolaze i šikaru. Naramenice ruksaka u kojem se planira nositi veća težina trebaju biti široke i podstavljene.

Opširnije: Planinarski ruksak

Autor Franjo Nedjelja, 06 Siječanj 2013 20:03
Ocjena: / 6
LošeOdlično 

Zavisno od osobe do osobe, neki vole hladnije neki toplije vrijeme. Oboje imaju neke prednosti i mane. Za razliku od ljeta, zimi nema toliko kukaca,ali postoje neki drugi problemi kojih se treba paziti kako bi vaš izlet bio što ugodniji.

Hladnoća i vlažnost su dva glavna krivca koja mogu vaše planinarenje pretvoriti u kaos. Uglavnom standardna planinarska oprema vi trebala funkcionirati i zimi. Nosite vodootpornu odjeću i obuću. Nipošto planinarske tenisice, nego obucite duboke vodootporne čizme.

Opširnije: Planinarenje po hladnom vremenu

Stranica 1 od 3

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish

hgss


U slučaju nesreće


Najviši vrhovi RH


Hrvatski planinar


Trenutno gostiju

Trenutno aktivnih Gostiju: 35