Utorak Ruj 26

Osvojeni vrhovi

Bikčevićeva staza na Medvednici

Četvrtak, 12 Veljača 2015 20:33
Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail
Ocjena: / 4
LošeOdlično 

Bikčevićeva staza ili staza broj 18 je staza koja vodi od posljednje tramvajske stanice u Dolju, kroz Tunel, uz donju postaju sljemenske žičare do parkirališta na sljemenskoj cesti, gdje mostom prelazi potok Bliznec. Penje se na Bačunsko sedlo, zatim do nadstrešnice na Njivicama i nastavlja tzv. seniorskim smjerom (ugodnija varijanta) do nadstrešnice na izvoru Gornjem Mrzljaku.

Opširnije: Bikčevićeva staza na Medvednici

 

Biokovo - Sveti Ilija

Nedjelja, 23 Listopad 2011 14:29
Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail
Ocjena: / 8
LošeOdlično 

BIOKOVO - SVETI ILIJA (1642 metara nadmorske visine)

Sveti Ilija i njegov hrbat nalaze se sjeverozapadno od središnjega dijela Biokova, a od njega se razlikuje po tome što ima oblik izrazita grebena. Iako je greben malo niži, po slikovitosti stijena i širini vidika ne zaostaje nimalo za skupinom Sveti  Jure. Na vrhu je kapela Sv. Ilije, sagrađena na starim temeljima. Nalazi se iznad zaseoka Bast u općini Baška Voda. S južne (primorske) strane je blaga padina, a ostale strane su prilično strme. Podno Svetog Ilije se gradi istoimeni tunel, koji će spajati Zagvozd s Baškom Vodom.

Opširnije: Biokovo - Sveti Ilija

Biokovo - Sveti Jure

Četvrtak, 20 Listopad 2011 14:55
Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail
Ocjena: / 12
LošeOdlično 

BIOKOVO - SVETI JURE (1762 metara nadmorske visine)

Najviši vrh planinskog masiva Biokovo, Sveti Jure, je drugi po redu vrh u Hrvatskoj, a TV odašiljač na vrhu može se smatrati najvišim objektom u Hrvatskoj.

Sv. Jure (1762 m), kamenita je kupola s malom zaravni na kojoj je postavljen TV odašiljač. Na mjestu današnjeg TV odašiljača nalazila se nekoć kapelica Sv. Jure, po kojoj je vrh dobio ime. Kapelica je nakon gradnje TV odašiljača izmaknuta i nalazi se neposredno uz ogradu koja je postavljena kako se nebi išlo do TV odašiljača. Pristup odašiljaču je zabranjen.

Opširnije: Biokovo - Sveti Jure

Biokovo - Vošac

Četvrtak, 20 Listopad 2011 13:17
Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail
Ocjena: / 13
LošeOdlično 

BIOKOVO - VRH VOŠAC (1422 metara nadmorske visine)

Vošac je 1422 metara visok vrh, nalazi se na južnoj strani Biokova nad Makarskom. Sa vrha, na kojem se nalazi planinarski dom, veoma je lijep pogled u dolinu, prema Makarskoj i otocima Brač, Hvar te Korčuli.

S kopnene strane Vošac (ako se ide cestom) je puno pitomiji - nekoliko obrađenih vrtača, uz njih nekadašnji pastirski stanovi od kojih su neki uređeni, lijepa borova šumica, uređena lagana planinarska staza... Usred borove šumice skriva se dobro očuvana kamena kuća, nekadašnji Planinarski dom „Pod Vošcem“, KT 11 Biokovske planinarske staze, koji već dugo stoji zatvoren, kao još jedna žalosna priča naših "privatizacijskih" vremena...

Opširnije: Biokovo - Vošac

Kalnik

Srijeda, 12 Listopad 2011 05:35
Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail
Ocjena: / 13
LošeOdlično 

KALNIK - VRH VRANILAC (642 metara nadmorske visine)

Kalnička gora diže se na granici Zagorja, Prigorja i Podravine smjerom jugozapad – sjeveroistok u dužinu od 16 km. Prosječno je visoka 400-500 m.

Najviši vrh Kalnika je Vranilac (643m), zatim slijedi Peca (624m), Vuklec (572 m), Podrevec (547 m), Pusta Barbara (460m) i vrh Škrinja (504m). Istočno od grada Velikog Kalnika proteže se u dužini oko 4,5 kilometara stjenoviti uglavnom pošumljeni greben zvan Kalnička greda s vrhovima Vuklec (572 m), Podrevec (547 m) i Škrinja (504 m).

Opširnije: Kalnik

Više članaka...

Stranica 1 od 3

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish

hgss


U slučaju nesreće


Najviši vrhovi RH


Hrvatski planinar


Trenutno gostiju

Trenutno aktivnih Gostiju: 14