Utorak Ruj 26

Biografije

Dr. Željko Poljak

Željko Poljak rodio se 9. rujna 1926. u Zagrebu, gdje je stu­dirao na Filozofskom i Prirodoslovno-matematičkom te 1952. diplomirao na Medicinskom fakultetu. Do mirovine je radio na OEL klinici Šalata u Zagrebu kao specijalist otorinolaringolog. Stupanj doktora znanosti stekao je 1969., habilitirao 1971., naslov primarijusa stekao 1972., za sveučilišnog profesora izabran je 1976., za člana Hrvatske medicin­ske akademije 1981., člana Društva hrvatskih književnika 1996., za časnog člana Hrvatskog liječničkog zbora 1997. Objavio je oko 120 znanstvenih i stručnih radova, bio je urednik »Liječničkog vjesnika« »Liječničkih novina« deset­ka stručnih zbornika i udžbenika, predsjednik Izdavačkog savjeta »Sveučilišnog vjesnika« itd.

Opširnije: Dr. Željko Poljak

 

Dragojla Jarnević

Pričati o Okiću, a ne spomenuti Dragojlu Jarnević bilo bi neodgovorno i u najmanju ruku nepošteno, jer ona je bila prva žena koja se popela na Okić sa južne, strmije, strane. I u današnjim okvirima to je velik pothvat jer u to vrijeme nije bilo alpinističke opreme, a ona se popela po strmim i oštim stijenama bosa!!! To mjesto je danas označeno kao "Dragojlina staza" i poznata je mnogim alpinistima, slobodnim penjačima, planinarima i ostalim posjetiocima Okića.

Ilirska književnica Dragojla Jarnević, (Karlovac 1812-1875) koja je sve do 1839. pisala samo na njemačkom, pod utjecajem Ivana Trnskog i drugih Gajevih suradnika, počela je svoju bogatu literarnu djelatnost na hrvatskom jeziku potpisujući se kao "Ilirkinja iz Karlovca". Ostavila je iza sebe bogati Dnevnik na više od tisuću stranica što ga je 1958. objavio S. Dvoržak pod nazivom "Život jedne žene".

Opširnije: Dragojla Jarnević

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish

hgss


U slučaju nesreće


Najviši vrhovi RH


Hrvatski planinar


Trenutno gostiju

Trenutno aktivnih Gostiju: 21