Utorak Ruj 26

Specijalne jedinice

Prije 20 godina, točnije 15. listopada 1990. godine osnovana je Jedinica za posebne namjene Policijske uprave Zadar, poznatija kao Poskoci. Bila je to prva postrojba specijalne policije osnovana u Republici Hrvatskoj. Prije Poskoka u Hrvatskoj je postojala samo jedinica za posebne namjene Lučko, nekadašnjeg RSUP-a, pa se poskoci smatraju začetnicima postrojba specijalne policije koje su osnivane po tadašnjim policijskim upravama. Jezgru Poskoka činilo je u početku 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike. Na početku ožujka 1991. godine od Jedinice za posebne namjene osniva se Specijalna jedinica policije PU zadarske. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Đuro Župan. Tijekom postojanja, dužnost zapovjednika Poskoka obnašali su: Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina.

Opširnije: SJP Poskoci Zadar

 

SPECIJALNA JEDINICA POLICIJE "TRENK" POŽEGA - BORBENI PUT JEDINICE OD 1991. DO 1996. GODINE
Početkom 1991. godine postalo je očigledno da se napadi i divljanja četničkih hordi i ondašnje JNA neće zaustaviti samo na pijanim stražama i "balvan revoluciji", već da se prerasti u otvorenu i stvarnu agresiju, te da je u Srbiji već stvorena strategija totalne okupacije hrvatskog teritorija.
Sukladno tome, Ministarstvo unutarnjih poslova nalazi za potrebito osnivanje posebnih jedinica pri policijskim upravama, a koje će biti posebno izvježbane i obučene za obnašanje ratnih zadaća, budući je u to vrijeme policija bila jedina ilegalna snaga mlade hrvatske države.
Nadnevka 08. ožujka 1991. godine postrojene djelatnike temeljne policije, tadašnje Policijske postaje Slavonska Požega, načelnik Policijske uprave Slavonski Brod i zapovjednik Policijske postaje Požega, upoznali su sa zapovijedi MUP-a da se formira vod policije za posebne namjene, te da se u tu svrhu traže fizički spremni djelatnici s izraženim patriotskim osjećajima.

Opširnije: SJP Trenk Požega

Hrvatsko vodstvo je odlučilo povećati policijske (redarstvene) snage, koje su sredinom 1990. godine brojale nešto više od 13 000 policajaca. Uporište za povećanje snaga pružio je čl. 25 Zakona o unutarnjim poslovima, na temelju kojega je Republički sekreterijat za unutarnje polsove mogao prema potrebi društvene situacije ili političkog stanja formirati onoliki broj jedinica posebne namjene, koliko procijeni. Tako je dana 28. veljače 1991. godine u PU Karlovac stigla brzojavka pomoćnika ministra unutarnjih poslova o pripremama, tj. izboru kadrova za što hitnije formiranje posebne jedinice policije pri Policijskoj upravi Karlovac.
Dana 01. ožujka 1991.godine, formirana je jedinica jačine 189 policajaca (u Karlovcu 96, u Duga Resi 31, u Slunju 31 i u Ogulinu 31), kao prva legalna, oružana postrojba dragovoljaca, domoljuba psiho-fizički sposobnijih policajaca, lako naoružanih koji prvi pružaju oružani otpor u obrani grada Karlovca i karlovačke županije.

Opširnije: SJP Grom Karlovac

VRIJEME OSNUTKA JEDINICE
SJP PU Osječko-baranjske Osijek ”Orao“ utemeljena je 03. ožujka 1991. Na području PU Osijek, policija je u to vrijeme bila jedina Hrvatska oružana formacija koja je pored rodovitih zadaća dovala stanovitu sigurnost većinskom Hrvatskom stanovništvu, od prijetnje srpskog ekspanzionizma. Početkom 1991.god. na području istočne Slavonije " proširila se tzv. balvan revolucija" tzv. JNA naoružava srpsko stanovništvo, pristižu dragovoljci iz Srbije. Područje na kojem je odgovorna PU Osiječko-baranjska je čitava Istočna Slavonija do granice sa Srbijom. U cilju spriječavanja ekspanzije "Balvan revolucije" po zapovjedi Ministra UP dolazi do ustroja Jedinice za posebne namjene „ORAO“ “03.03.1991.god. na području PU Osijeko-baranjske. Po ustroju sastojala se od matične jedinice stacionirane u Osijeku i brojala je 120 djelatnika te istoimenih vodova, Ðakovo 50 djelatnika, Našice 30 djelatnika i Orahovica 30 djelatnika, tj. ukupno 230 djelatnika. Prvi zapovjednik jedinice je inspektor Marijan Ivić. Za napomenuti je da pored manjeg broja policajaca hrvatske nacionalnosti iz bivšeg sustava veći dio jedinice sačinjavali su policajci - vježbenici tj. dragovoljci. Odmah po osnutku jedinice pristupalo se intenzivno pripremanju za predstojeće borbene zadaće koje su se mogle očekivat na području Istočne Slavonije. Tijekom mjeseca travnja 1991.g., djelatnici Specijalne policije su osiguravali predvojnički centar u Erdutu i pomogli u formiranju 1. bojne Zbora narodne garde. Početkom mjeseca svibnja 1991.god. deset djelatnika Specijalne jedinice uspješno su spriječili prelazak grupe srpskih plaćenika koji su se trebali preko Dunava pomoću čamaca prebaciti na područje Erduta koji su za zadatak imali diverzantske akcije.

Opširnije: SJP Orao Osijek

Poradi novonastale situacije nakon prvih višestranačkih izbora te osamostaljenja Republike Hrvatske, dolazi do pobune dijela srpskog pučanstva na području koje operativno pokriva tadašnja PU Kutina (općine Kutina, Novska, Garešnica i Ivanić Grad), koji ne prihvaćaju novu demokratski izabranu hrvatsku vlast.

Uslijed rečenog stanja na osnovu zapovjedi tadašnjeg ministra Unutarnjih poslova, g. Josipa Boljkovca, od dana 15. ožujka 1991. godine, na području PU Kutina započinje se sa formiranjem Posebne jedinice policije pri PU Kutina. Jedinica je formirana na način da su se formirale skupine veličine jednog voda, po policijskim postajama Kutina (2 voda), Novska, Garešnica i Ivanić Grad po jedan vod. Dan 18.03.1991. godine bilježi se kao datum osnutka Posebne jedinice policije pri PU Kutina.

Opširnije: SJP Ris Kutina

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish

Trenutno gostiju

Trenutno aktivnih Gostiju: 45