Utorak Ruj 26

Biografije

General Martin Špegelj

Autor Franjo Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014 13:14
Ocjena: / 3
LošeOdlično 

Martin Špegelj, jedan od zapovjednika ZNG-a, nekadašnji ministar obrane, a kasnije i glavni inspektor Hrvatske vojske, umro je u subotu, 10.05.2014. godine navečer u 87. godini života.

Rođen je 11. studenog 1927. godine u Starom Gradcu pored Virovitice, a od 1942. se u Drugom svjetskom ratu borio na strani partizana. Nakon rata ostaje u vojsci i školuje se na Visokoj vojnoj akademiji te u Ratnoj školi JNA.

Tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća bio je na čelu hrvatske Teritorijalne obrane, a 1985. je preuzeo zapovjedništvo nad Petom vojnom oblasti JNA, čije je sjedište bilo u Zagrebu.

Opširnije: General Martin Špegelj

 

Damir Tomljanović - Gavran

Autor Franjo Ponedjeljak, 28 Siječanj 2013 10:14
Ocjena: / 8
LošeOdlično 

Damir Tomljanović - GAVRAN rođen je 18. travnja 1968. u Veljunu Primorskom blizu grada Senja, otac Ivan, majka Marija. Odrastao je u Krivom Putu pokraj Senja, a školovao se u Senju i Zagrebu.
Damir Tomljanović - Gavran sahranjen je u Krivom Putu pokraj Senja.
5. kolovoza 1990. dragovoljno pristupa postrojbi specijalne policije za posebne namjene u MUP RH u bazu Rakitje u Zagrebu. Nakon reorganizacije navedene postrojbe i prerastanjem i osnivanjem iste u Zbor Narodne Garde, u 1. gardijsku brigadu dragovoljno pristupa 15. svibnja 1991., s matičnim sjedištem postrojbe u bazi Rakitje u Zagrebu.

Opširnije: Damir Tomljanović - Gavran

Ante Gotovina

Autor Franjo Nedjelja, 06 Siječanj 2013 14:30
Ocjena: / 8
LošeOdlično 

Ante Gotovina rođen je 12. listopada 1955. godine na otoku Pašmanu u obitelji dalmatinskih ribara. Kako je život u to vrijeme bio težak, kao adolescent bježi sa otoka i odlazi u francusku legiju stranaca. Tamo je proveo nekoliko godina, a nakon obuke sudjelovao je u vojnim operacijama u Čadu te Africi i Aziji. Nakon što je bio otpušten u činu narednika, neko je vrijeme djelovao još kao vojni instruktor u zemljama Latinske Amerike.

INSTRUKTOR KOMANDOSA
Nakon otpuštanja u dočasničkom činu narednika, Legija stranaca ubrzo ga je pozvala da se javi u francusko ministarstvo obrane. Pod legendom da je Francuz imenom Toni Moremante i zapravo na proputovanju, postao je instruktor komandosa u zemljama Srednje i Latinske Amerike. Krajem 1983., negdje u džungli nedaleko od rijeke Montagua, razbolio se od tropske bolesti koju je preživio zahvaljujući tome što je žvakao lišće koke.

Opširnije: Ante Gotovina

Kata Šoljić

Autor Franjo Četvrtak, 13 Listopad 2011 12:36
Ocjena: / 9
LošeOdlično 

Kata Šoljić rođena je u Donjem Vukšiću kod Brčkog, 1922. godine, u siromašnoj obitelji. Rodila je šestero djece: Niku, Ivu, Miju i Matu, koji su poginuli u Domovinskom ratu, te kćeri Maru i Anu.
Njena kalvarija počinje još u Drugom svjetskom ratu kada su joj strijeljani brat i tri polubrata. Oca je izgubila kad je imala 13 godina, a majku malo kasnije.

Ona simbolizira sve koji su u Domovinskom ratu izgubili nekog voljenog i njezina bol je stalni podsjetnik za čuvanje sjećanja i digniteta Domovinskog rata.

Opširnije: Kata Šoljić

Blago Zadro

Autor Franjo Četvrtak, 13 Listopad 2011 11:51
Ocjena: / 7
LošeOdlično 

Domovinski rat čist je kao suza, obrambeni, nametnut i pobjednički, kao takav iznjedrio je takve heroje, junake o kojima će povijest moći uglavnom hvalospjevom se osvrnuti na njihova dostignuća za vrijeme rata. Jedan od najvećih heroja domovinskog rata svakako je legendarni zapovjednik Trpinjske ceste BLAGO ZADRO.

Blago Zadro rođen je daleko od  Vukovara, u malom mjestu Donji Mamići - Ledinac kraj Gruda 31. ožujka 1944. godine. Obitelj se 1954. godine seli u Borovo Naselje, industrijsku četvrt Vukovara gdje Blago završava osnovnu i srednju školu te se zapošljava u Kombinatu 'Borovo'. Ženi se Katicom s kojim ima tri sina: Roberta, Tomislava i Josipa.

Opširnije: Blago Zadro

Stranica 1 od 2

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish

Pogledajte emisije VETERANI MIRA


Trenutno gostiju

Trenutno aktivnih Gostiju: 38